Switch naar Doosan pakt goed uit voor Volker

Met de merkswitch door Nijland Service naar Doosan (inmiddels Develon) was het voor loon- en grondverzetbedrijf Volker BV uit De Lutte duidelijk dat hun machines van kleur zouden veranderen. Zo geschiedde, want binnen veertien maanden tijd heeft dit Twentse familiebedrijf vier Doosans in gebruik genomen.

De eerste order die de dealer in Bentelo mocht noteren, was er één voor twee DX160W-7 mobiele graafmachines. Toch was de eerste Doosan die daadwerkelijk in gebruik is genomen een maatje kleiner, namelijk een jong gebruikte DX140W-7 uit de verhuurvloot van Nijland. Die machine is in april 2022 toegevoegd aan het machinepark van Volker en beschikt over een Engcon EC219 tiltrotator. Ook beide DX160W-7’s hebben eenzelfde type draaikantelstuk, maar dan met een afneembare gripper en gekoppeld aan het DC2-besturingssysteem. De eerste 16-tonner is afgelopen december afgeleverd in De Lutte en de tweede in februari, nadat deze mobiele graafmachine eerst nog de show stal op de Doosan-stand tijdens de Infra Relatiedagen in Hardenberg. De vierde en laatste aanwinst van Volker is een DX225LC-7, 22 tons rupsgraafmachine.

Veelzijdig machinepark

Loon- en grondwerkbedrijf Volker is in 1948 opgericht door Jan Volker, die er met zijn trekker op uit trok om hand- en spandiensten in de buurt te verrichten. Hoewel de roots overduidelijk teruggaan naar het agrarisch loonwerk, is het aandeel grondverzet binnen de onderneming vandaag de dag groter. “Door het vele seizoensgebonden werk en de toenemende vraag vanuit de markt zijn we ons meer gaan toeleggen op grondverzet”, vertelt Mathijs Volker, die als derde generatie inmiddels mee aan het roer staat. “Onze graafmachines draaien veel voor aannemers in de wegenbouw, riolering en het asfaltonderhoud.” Het bedrijf beschikt dan ook over een veelzijdig machinepark met een brede range aan zowel graafmachines als wielladers, van mini tot groot. Daarnaast zijn er onder andere tien mobiele graafmachines in bezit, evenals een bulldozer.

oranje graafmachine naast het water

Trots op personeel

Hierdoor is de onderneming flexibel en kan er snel worden geschakeld. Dat is vooral in de agrarische sector een voordeel met het oog op de afhankelijkheid van de weersomstandigheden. “Wij bieden diensten aan van grondbewerking tot volwaardig gewas. De nadruk ligt daarbij op gras, maïs en graan. In de herfstperiode doen we veel aan graslandvernieuwing, ploegen en kilveren”, zo schetst Mathijs. Naast werkzaamheden op het gebied van loonwerk en grondverzet houdt Volker zich bezig met verhuur en transport van rijplaten (zowel staal als kunststof), draglineschotten en bouwhekken. “Ons personeel is het voornaamste kapitaal, daar zijn we heel trots op”, klinkt het resoluut. “Zij zijn toch het visitekaartje van ons bedrijf. Naast 32 vaste medewerkers werken we in drukke periodes veel met tijdelijke krachten ter versterking van het team.”

droneshot graafmachine

Samen de klus klaren

Volker is een echt familiebedrijf, met korte lijnen. Na opa Jan nam vader Paul het stokje over en sinds 2020 is Mathijs als derde generatie officieel ingestapt. “Samen de klus klaren, luidt ons motto”, zegt Mathijs. “Naast pa en ma helpt ook mijn broer Remco – die nog op school zit – daar waar mogelijk mee. Voor de continuïteit van de onderneming is het goed dat we over zoveel grondverzetmachines beschikken. De voorbije jaren kenden lange periodes van droogte, maar in het grondverzet en in de wegenbouw kun je bijna altijd draaien.” Mede daarom is besloten om in korte tijd te investeren in vier Doosans. Hoe die overstap is bevallen? Heel goed! De machines ogen robuust en blinken uit in kracht en souplesse. Onze machinisten zijn ook erg te spreken over de bediening en prestaties. Wat dat betreft pakt deze switch goed uit.”

Stilstand voorkomen

Mathijs had eerlijk gezegd ook geen problemen verwacht en vertrouwt blind op de kennis en kunde van de Doosan-dealer. “We hebben al jarenlang een goede relatie met Nijland Service en daar zijn we heel trots op. Machines worden altijd keurig opgebouwd en afgeleverd. Ook qua service past Nijland perfect bij ons. Er wordt direct actie ondernomen en altijd woord gehouden. We beschikken over een eigen werkplaats met monteurs en doen veel onderhoud zelf. In het begin komt er wel een monteur van Nijland langs om samen met onze monteur de machine te servicen, maar op den duur doen we zoveel mogelijk zelf. We zitten altijd kort op vervangingsintervallen en gebruiken alleen hoogwaardige oliën en smeermiddelen die voldoen aan de specificaties die Develon/Doosan stelt. Hierdoor kunnen we langer genieten van ons materieel en wordt stilstand tot een minimum teruggebracht.”

Iets meer stabiliteit

Van stilstand is beslist geen sprake als we machinist Martin Grotelaar in zijn Doosan DX160W-7 aan het werk zien op een project van Heijmans in Lochem. Hier is ook één van de drie 22-tons rupsgravers van Volker actief om sloten te profileren. De 16-tons mobiele graafmachine is op wens van de klant uitgerust met Nokian 650/45-22.5 Ground Kare rubber, spatborden met stalen bescherming, trekhaak met rem-/kieperventiel, hijsoog op lepelsteel, giekvering, Wiejelo automatische vetsmering, engcon EC219 draaikantelstuk met gripper en DC2-besturing en engcon S60 bakkenset plus vlakraam. De wielen zijn door Nijland aan beide kanten 5 cm verder naar buiten geplaatst, wat zorgt voor iets meer stabiliteit. De tweede DX160W-7 wordt nog veelzijdiger ingezet – veelal in het rioleringswerk – en beschikt om die reden over een afneembaar draaikantelstuk met dubbele QS60 snelwissel.

graafmachine oranje in het water

Investeren in duurzaamheid

Alle vier de Doosan machines zijn van de nieuwste DX-7 generatie en voorzien van een Stage V motor die aan de strengste emissienormen voldoet. Daarmee investeert Volker tegelijk in duurzaamheid. Zo is de nieuwe 22-tons rupsgraafmachine die in mei in gebruik is genomen net weer wat stiller, zuiniger en schoner dan de machine die werd vervangen. De DX225LC-7 is tijdens ons bezoek bezig met het uitdiepen van een vijver. Dankzij treeplanken rondom en een overdruksysteem op de bovenwagen oogt deze Doosan net een maatje groter en straalt brute kracht uit. De zescilinder DL06P krachtbron is aangenaam stil en doet dankzij 755 Nm aan koppel onverschrokken zijn werk. Nijland Service heeft ook deze rupsgraver naar wens van de klant afgeleverd met o.a. 360° camera, Wiejelo smeersysteem, extra lekleiding, GP snelwissel en GP slotenbak.

Dit nieuwsartikel is ook terug te vinden in de najaarseditie van Grondwerk

Grondwerk Magazine

–   Brute kracht
–   Jaargang  10
–   Najaar 2023

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem gerust contact op. Wij vertellen je graag meer!

Bel 0547 - 291 291

Of ga naar onze contactpagina

Verkoop Verhuur Veiligheidskeur Parts Service

Bel me terug