Bergen verzetten: Doosan-duo voor de Paauw Sustainable Resources

Circulair bouwen wint steeds meer terrein. De ouders van Roy de Paauw waren zo’n 65 jaar geleden echter al bezig met hergebruik van materialen. Vandaag de dag is de onderneming uitgegroeid tot een van de grootste kunststofrecyclers in ons land. Twee kersverse Doosan machines spelen een prominente rol binnen de bedrijfsvoering.

De naam De Paauw is tot ver in Azië nauw verbonden aan het inzamelen of verwerken van plastic en andere kunststoffen uit industriële verpakkingen en industrieel restafval. Naast een handelstak die zich richt op de in- en verkoop zijn er ook productiebedrijven gericht op het vermalen van harde kunststoffen en op het filteren en verder verwerken ervan tot regranulaat.

Met de paplepel

Directeur Roy de Paauw kreeg het recyclen met de paplepel ingegoten, aangezien zijn ouders zich in de vijftiger jaren al bezig hielden met het inzamelen van oud papier bij supermarkten en bedrijven in Enschede en omgeving. Bij textielfabrieken werden ook stoffen en houten klossen opgehaald. “Mijn moeder verwijderde alle resten garens en daarna gingen de klossen weer terug naar de fabriek. Toen waren we in feite al circulair bezig”, klinkt het vol trots.

Roy werkt al van kinds af aan mee in het bedrijf. “Zodra ik uit schoolkwam, gooide ik mijn rugzak in een hoek en sprong op de heftruck om een gereedstaande vrachtwagen te laden. Techniek heeft mij altijd gefascineerd. Dat begon met technisch LEGO en al snel kwam de interesse in vrachtauto’s en materieel. Ook al zijn we uitgegroeid tot een hightech productiebedrijf, nog altijd vind ik het mooi als ik graafmachines of heftrucks zie rondrijden of als onze balenpers aan het werk is.”

chauffeur staat voor zijn graafmachine

Nieuwe aanwinsten

Voor het overslagwerk worden graafmachines van diverse tonnages ingezet. In juli zijn twee 3,5-tons minikranen vervangen door een 6-tons Doosan DX63-3 en in september nam De Paauw via dealer Nijland Service een DX160W-5 in gebruik. Deze 16-tons graafmachine is uitgerust met een verstelgiek en voor extra bereik is de lepelsteel met 50 cm verlengd. Als opties zijn onder meer een Wiejelo automatisch vetsmeersysteem, Zijtveld sorteergrijper en twee stempelpoten voor gemonteerd. “Wij kennen Nijland al lang en hebben er in het verleden meerdere machines gekocht. Bentelo ligt hier praktisch om de hoek en de service vanuit Nijland is echt top”, geeft De Paauw een compliment. “Toen ik hoorde dat ze zijn overgestapt op Doosan, was mijn interesse meteen gewekt. De machines zien er door de oranje met donkergrijze kleurstelling erg mooi uit en draaien geweldig! De machinisten zijn er heel tevreden over. En ik ook, want de zescilinder dieselmotor in de DX160W-5 draait laag in de toeren – wat wel zo prettig is in een hal – en springt zuinig om met brandstof.”

twee develon graafmachines
develon graafmachine grijpt plastic

Rondvraag gedaan

Op de vraag hoe de overstap van het ene op het andere Koreaanse merk bevalt, vertelt Roy: “Ik heb de machine vooraf grondig bekeken en wat rondvraag gedaan. Dan blijkt dit een van de meest verkochte modellen in Nederland te zijn, dus kan er weinig fout mee zijn. Aangezien beide Doosans onderdeel zijn van ons productieproces, letten we extra op veiligheid en betrouwbaarheid. Stilstand is funest in de recyclingbranche! Het onderhoud besteden we dan ook graag uit, zodat de machines in een optimale staat verkeren.” Bij De Paauw draaien de 6-tons midigraver en 16-tons mobiele graafmachine zo’n 40 uur per week, wat neerkomt op bijna 1.900 draaiuren per jaar. Als het aankomt op productiviteit worden zowel letterlijk als figuurlijk bergen werk verzet. “De volumes in granulaat stijgen sterk. Per week verwerken we minimaal 2.000 ton, dus op jaarbasis heb je het dan al gauw over een ‘afvalberg’ van pakweg 100.000 tot 120.000 ton.” De DX63-3 en DX160W-5 staan dan ook absoluut hun mannetje.

Andere tak van sport

“Dit is een heel andere tak van sport, waarbij meer hoogwaardige kennis komt kijken dan wat doorgaans onder recycling wordt verstaan. Vaak gaat het dan alleen over op- en overslag”, meent De Paauw. Om die reden is de bedrijfsnaam aangepast en vallen alle disciplines nu onder De Paauw Sustainable Resources. “De ontwikkelingen op het vlak van kunststofrecycling gaan hard, waardoor de vraag naar duurzame oplossingen enorm groeit. In 2030 moeten alle verpakkingen immers voor minimaal een derde uit gerecyclede grondstoffen bestaan.”

Klik hier voor de website van De Paauw Sustainable Resources

graafmachine verplaatst plastic
chauffeur van graafmachine
twee oranje graafmachines voor een loods
oranje graafmachine in opening deur loods
oranje graafmachine tilt plastic
giek met doosan logo

GRONDWERK MAGAZINE

Vier keer per jaar verschijnt er een editie van het Grondwerk magazine. Ieder seizoen een magazine vol met verhalen van echte vakmensen over echte werkzaamheden en projecten. Met verschillende vaste rubrieken zoals ‘Uitgediept’, ‘Achter de bouwhekken’ en ‘de monteur aan het woord’ komen verschillende vakmensen uit heel Nederland aan het woord. Met de de vaste woordzoeker is er ook altijd kans om mooie prijzen te winnen!

Wil jij nu ook ieder kwartaal het Grondwerk in je brievenbus ontvangen? Geen probleem! Neem dan contact met ons op en we sturen je vanaf de volgende editie ieder kwartaal een Grondwerk op.

Veel leesplezier!

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem gerust contact op. Wij vertellen je graag meer!

Bel 0547 - 291 291

Of ga naar onze contactpagina

Verkoop Verhuur Veiligheidskeur Parts Service

Bel me terug